
محمدرضا شجریان سالهای پیش از انقلاب به شهرت رسیده بود
مدیرعامل خانه موسیقی ضمن تأکید بر این که اساساً محمدرضا شجریان سالهای پیش از انقلاب به شهرت رسیده بود و صداوسیمای بعد از انقلاب از او به عنوان هنرمندی شناختهشده درخواست کرد « ربنا » را بخواند نه به عنوان هنرمندی گمنام، اعلام کرد: خانه موسیقی آماده دریافت وکالت از هنرمندان برای دفاع از حقوق ضایع شده آنهاست.
حمیدرضا نوربخش مدیرعامل خانه موسیقی اما این استدلال را عجیب تلقی کرد و گفت: «این استدلال عجیبوغریب است و باید از صداوسیما پرسید مگر امروزه سازوکار دیگر تلویزیون های دنیا چگونه است؟! مگر شما بابت پر کردن هر ثانیه آنتنتان هزینه نمیکنید؟! مگر برای برنامههای مختلف پول نمیدهید و مگر بابت همین هزینههایتان، بودجه نمیگیرید؟! مگر نمیگویید بابت هر ثانیه هر برنامه، به سازندگانش فلان مبلغ میدهیم پس چطور میشود که نوبت به موسیقی که میرسد این حق را به خودتان میدهید که به آثار هنرمند ان چوب حراج بزنید و استفاده از آنها را حق خود بدانید و افزون بر آن، گمان کنید که در حق این هنرمندان لطف هم کردهاید؟!»
این خواننده آواز ایرانی که سابقه شاگردی شجریان را در کارنامه دارد، افزود: «البته که یکی از کارکردهای رسانه همین است که واسط بین هنرمند و مخاطب باشد ولی این، بدان معنا نیست که رسانه حق دارد بدون اجازه، هر کاری دلش میخواهد بکند بلکه موظف است هم حقوق مادی هنرمند را به رسمیت بشناسد و ادا کند و هم حقوق معنوی او را. هر دوی اینها مهم است. یکی از نکات مورد اعتراض استاد شجریان همین رعایت نکردن حقوق معنویشان است و بحثشان صرفا حقوق مادی نیست. یعنی اولین باری که در سال ۷۴ به آقای علی لاریجانی (رئیس وقت سازمان صداوسیما) نامه نوشتند هم به تضییع حقوق مادیشان اعتراض داشتند و هم به تضییع حقوق معنویشان، حرفشان این بود که شما حق ندارید آثار مرا تفسیر کنید و هر نماهنگی با هر مضمونی که دوست دارید، برایش بسازید!»
دبیر چند دوره جشنواره موسیقی فجر ادامه داد: «صداوسیمای بعد از انقلاب به هیچ عنوان در شهرت شجریان نقشی نداشته است! استاد شجریان حداقل ۱۰، ۱۲ سال قبل از انقلاب، هنرمندی فعال و چهره شناخته شده موسیقی بودند و در جایگاه بسیار ممتازی هم قرار داشتند و اتفاقا بعد از انقلاب همین دوستان به عنوان یک هنرمند شناخته شده و نه یک هنرمند گمنام از ایشان خواستند که بیاید « ربنا » را بخواند و اصلا و ابدا به این صورت نبود که اینها بخواهند مشهورش کنند! و استاد شجریان هنرمند شاخص و شناخته شدهای بودند.»
نوربخش تصریح کرد: امیدواریم صداوسیما به ساز و کاری که در همه دنیا معمول است، تن دهد و بداند که چنین تفسیر اشتباه و چنین بدعتی را میتوان درباره هر چیزی به کار برد! شما در پخش بازیهای فوتبال هم میتوانید همین را بگویید و اعلام کنید که ما بازیهایتان را پخش کردهایم و باعث شهرتتان شدهایم، پس نباید حق پخش پرداخت کنیم!» او درباره واکنش خانه موسیقی به عنوان یک نهاد صنفی به این موضعگیری گفت: «ما در خانه موسیقی ، در کمپینی که یکی، دو سال پیش تشکیل دادیم از خیلی از هنرمندان وکالت گرفتیم تا بتوانیم تحت عنوان دفاع از حقوق آنها، با صداوسیما و دیگر مراکز و نهادها مذاکره کنیم. ما نمیتوانیم راسا اقدام کنیم و هنرمندانی که شکایت دارند اگر میخواهند میتوانند به ما وکالت دهند تا خانه موسیقی به عنوان وکیل رسمی از سوی آنها پیگیر حقوقشان شود. چنین امکانی در خانه موسیقی فراهم است و بخش حقوقی ما از این آمادگی برخوردار است که این موضوع را به نمایندگی از طرف هنرمندان پیگیری کند.»